Fullkomligt ofarlig?

Här är det senaste provet på när Per Folkesson vid Länsstyrelsen i Södermanland stämmer in i samma kör som alla andra ”experter” i att eventuell oro för den personliga hälsan är direkt onödig, vargar är på sin höjd nyfikna.

Med de senaste besöken av ”varg” (citattecken därför att de inte är renrasiga) i södra delarna av vårt land har ett flertal liknande rekommendationer kunnat läsas och det med rätta. Håll hundarna inne eller åtminstone kopplade, se till att hålla övriga djur inom bra stängsel och släpp inte i onödan ut barnen ensamma i närheten av skogen.

Det må vara relevant men oviljan för att ha varg kring villan bottnar inte i rädsla för egen del eller för att någon människa ska bli angripen. Det är i huvudsak helt andra konsekvenser av skadedjuret som gör att vi vill slippa ”vargarna”. Dessa faktorer bör vara väl kända nu.

Tamdjur och oron för dessa är vad det handlar om, dessutom förlorat eller åtminstone skarpt begränsad tillgång till vilt.

Talar vi om björnen finns dock all anledning att vara skraja. De är lynniga rackare som kan göra oss invalida och även ta livet av oss. Det har hänt i modern tid och är huvudorsaken till att färre äldre nu rör sig fritt i skogen för svamp- och bärplockning.

Men, att helt nonchalera risken för en människa att bli angripen av varg är dumheter, det har ju hänt det också. Visst är det märkligt att det anses viktigt och rätt med dessa predatorer runt omkring oss trots att varken förvaltare eller forskare kan visa på en enda konkret fördel med dessa skadedjur trots ihärdiga försök.

%d bloggare gillar detta: