Vargpolitik utan vetenskapligt stöd var ordet.

Här har vi en genetiker med intresse av vargpolitiken. Och vad läser vi där?

I korta drag följande:

De som styr frågan på Naturvårdsverket har på eget bevåg, bortom EU:s Art- och Habitatdirektiv, stiftat egna regler. De hänvisar till EU krav men formulerar egna krav som är annorlunda. EU-direktiven skriver om livskraftiga stammar med tillräcklig chans för överlevnad på 100 års sikt men NVV:s tjänstemän formulerar sig om långsiktigt uthålliga och livskraftiga stammar. De ser ut som tjänstemännen på myndigheten tagit det som sitt ansvar att garantera vargens överlevnad på vår jord. Det är att gå långt bortom vad EU-direktiven förpliktar oss till. Att flera andra länder inom EU fått sina uppgifter om livskraftiga stammar om 100, 150 eller 200 individer godkända av EU nämner inte NVV över huvud tagit.

Naturvårdsverkets egna förslag.

De anser att vi bör ha 450, kanske 800 eller flera tusen som i praktiken kan betyda 10- 20 000 individer enligt forskarsvar från Stockholms Universitet. I Riksdagsbeslutet från år 2000/2001 nämns siffran 5000 vargar som det lägsta långsiktigt hållbara antalet.

Den sanna eller falskt hopkokade påstådda inaveln.

När det är uppenbart att det är lättare att åtgärda inavel i en liten stam strävar NVV i motsatt riktning, stammen ska växa utan att formulera maxnivåer. Det försvårar målsättningen att åtgärda inaveln i beståndet. Utfallet blir ofrånkomligen att vargarna i Skandinavien byggs på blott 3 individer och att denna stam därmed för evigt kommer att vara olik den nordeuropeiska och Ryska vargen. Har fanatikerna på NVV detta som mål, att skapa en ny Skandinavisk ras? Här kan anas egotrippade tjänstemän av sämsta slaget. Men det verkar faktiskt så. Trots väl dokumenterade negativa konsekvenser av vargstammen redan idag, tas ingen hänsyn till detta och det ökade motståndet. Det går inte att tala om en politik i medvind.

Vargens vara eller icke vara avgörs politiskt.

Nu speglar inte denna artikel det önskvärda antalet vargar i landet eller hur många vi kommer att ha. Det är helt och hållet en fråga som kommer att tas politiskt efter människors allt tydligare  protester emot förd politik. Artikeln visar endast på att de som hanterar rovdjursfrågan i landet anser att de kan göra som de vill. Det gäller allt ifrån att strunta i EU-direktiv och vanliga vetenskapliga rutiner till nonchalans av samhällsekonomiska konsekvenser och rena lögner.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: