Långsiktigt uthållig korrekt hållning.

Vare sig vi håller 450 eller 5000 inavlade vargar inom landet kan den stammen omöjligen bidra positivt till arten på jorden. Motsatsen gäller. Med så många vargar i Sverige kommer de att sprida sig till artens kärnområden i öster och där sprida sin dåliga inavlade genuppsättning. Ingen kan påstå med hedern i behåll att det är positivt.

Nästan lika illa är det med de förslag som nu florerar. Med en minimal stam om kanske 40 eller 100 vargar som ska hållas genetiskt friska med kontinuerliga importer av vargar från kärnområdet i öster. Mer faktainformation finns här.  Denna konstlade uppfödning ter sig direkt helt meningslös. Möjligen kan den skapa arbeten men i slutändan blir det förmodligen ändå en samhällsekonomisk förlust. Men lika uppenbart som i första alternativet, kan inte heller detta bidra till något positivt för arten på jorden.

Vi bör med kraft försvara uppenbart sunda vetenskapliga resonemang, såväl landets ledning som privatpersoner. Det bör även EU göra och det är värt att ta strid för detta. Det saknas skäl att vika sig för fakta. EU däremot, med sina inaktuella direktiv formulerade av fundamentalistiska rovdjursvänner reagerar lite hur som helst. Det ser vi tydligt på ekonomins område, där det ser ut som den störste syndaren mot de ekonomiska ramarna får mest hjälp. Andra menar på fullt allvar att EU:s krav på stater om metoder att bringa ordning i sina egna ekonomier är direkt skadliga och resulterar i att problemen blir större. Så ta lugnt på EU:s krav på oss om våra inavlade vargar.

Läs mer här Om Skandulvs och Naturvårdsverkets, och inte minst Rovdjursföreningens (Det är magstarkt att önska fler vargar efter att djurskötaren på Kolmården slets i stycken av samma art), senast svar på regeringens direktiv  kan ni läsa mer här.

One thought on “Långsiktigt uthållig korrekt hållning.

  1. Michael Ericson skriver:

    Konstgjord vargodling är inget alternativ. Dessa 40 vargar ryms mycket väl inom ett hägn, förslagsvis någonstans i närheten av Grimsö forskningsstation. Det kommer att bespara oss helikoptertransporter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: