Varg, hybrid, hund eller vad?

Bakgrund om byrackorna.

I nr.7 av Jaktjournalen skriver Eirik Granqvist under rubriken: Det är en hund, om den flera gånger flyttade tiken som svenska vargforskare har klassat som genetiskt viktig. På motstående sida är vår främste vargforskare, Olof Liberg, citerad under rubriken: Vi har fakta- det är en varg.

När jag läste detta skrev jag ner följande, enligt nedan.

1 1/2 månad gammal text.

Och läs här om Libergs bevis och fakta att gulingen är en varg:
Olof Liberg är ute på djupt vatten när han påstår saker om vargen, jämför med våra hundutställningar. Vi tittar på det fysiska utseendet för att avgöra om stövaren är en hamilton, ryss- eller finnstövare. Likadant gör vi när det gäller de övriga raserna och detsamma gäller naturligtvis hunddjuret varg.
Olof Liberg uttrycker också helt personliga åsikter, eller tro, när han pratar om antalet vargar som krävs för att förbättra den genetiska statusen. Han pratar om 3-400 vargar med kontinuerlig tillförsel av nya obesläktade individer och jag påstår lika bestämt att med denna förutsättning räcker det lika bra med blott 50 vargar. I båda de exemplen ska vi dock vara helt på det klara med att en sådan Skandinavisk vargstam inte tillför arten varg på jorden något positivt över huvud tagit. Tvärtom, människan med sin extrema tro och undermåligt uppbyggda vetenskap i frågan riskerar allvarligt att försämra artens genetiska status i ett globalt perspektiv. Och det får bli slutklämmen på denna kommentar. Svensk vargforskning och vargförvaltning vet inte resultatet av vad de gör för denna art på jorden.
Eirik Granqvist har helt rätt och det är svensk vargförvaltning och forskning som är jaktens dödgrävare.

PS! Ovanstående skrev jag 120614 (som aldrig publicerats), alltså före presentationen av sårbarhetsanalysen. Av texten i Jaktjournalen kan vi se att Libergs påståenden om 3-400 vargar stämmer dåligt med sårbarhetsanalysen. Det får jag inte att gå ihop, byter han fot så tätt i tid? Det är nämligen så att när Olof Liberg påstår att det räcker med 3-400 vargar (I Jaktjournalen nr.7) håller han samtidigt på att, tillsammans med sina forskarkollegor, sammanställa sårbarhetsanalysen som utmynnar i påståendet att det räcker med 38 st. Apropå min granskning av Libergs bevis, enl. länk ovan, kan vi misstänka att Liberg själv gjort ett dåligt försök att visa på gulingens äkthet som äkta varg. Det är hans ”bevis” (text och diagram) jag granskade. Det går att i detta ”bevis” se att gulingen är en hund. DS.

Härlig är jorden , kan jag med ironisk ton utbrista.

Något off topic.

Jag vill samtidigt passa på att ge polismyndigheten i Jämtland och Tingsrätten en känga. I Östersundsposten onsdag 120725 finns en liten rubrik på sidan 7 med rubriken: Böter med för hög omkörningsfart. Texten därefter lyder: 107 km i timmen på 100- vägen förbi Torvalla ger en kvinna 1500 kronor i böter. Det var den 29 maj i år som en 70- årig kvinna från mellansverige noterades för fortkörningen på E 14. Hon förklarade hastighetsöverträdelsen med att hon ville göra en säker omkörning av en timmerbil med släp innan de två körbanorna blev ett, och att hon hade större fokus på omkörningen än på hastighetsmätaren. Men varken trafikpoliserna eller östersunds tingsrätt såg något förmildrande i detta. Slut citat.

Ja vad säger man? Här finns det brister, myndigheternas mänskliga representanter är paragrafryttare och tänker inte själva, inte ett dugg. Är det denna ordning vi skapat och ska ha i framtiden är jag personligen glad för att ha det mesta bakom mig.

Bättre syn på livet.

Så till en bättre formulering. I DN, samma dag 25 juli, där Rolf Mjärdestam, Kristiandstad förmedlar under rubriken Farhågor: Servitören var rädd att han skulle duka under.

Slutligen, och glöm aldrig.

Vill du lära dig sanningen om vargen ska du läsa här. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: