Vargar, gift, sannolikhet, och framtiden för folket i buskarna.

Indicier så långt.

Under året har flera fall av misstänkta förgiftade vargar behandlats. Första fallet  gällde några jägare i Härjedalen som misstänktes (de är fortfarande misstänkta för grov brottslighet) för att förbereda förgiftning av varg. Någon av dem hade nämligen fågelvingar i sin ryggsäck och detta beslagtogs och misstänktes vara förgiftat. Dessa jägare frihetsberövades och satt 17 dagar inom lås och bom innan de släpptes. Deras bostäder genomsöktes och förutom vapnen beslagtogs även datorutrustningarna.  Något gift hittades dock inte.  Det är oklart om dessa jägare ännu fått sina vapen åter och resultatet av denna härva är absolut att de straffats innan de dömts. Av någon anledning verkar samhället ha sanktionerat denna typ av bestraffning av just jägarkåren. 

Gift i korv?

Sedan har vi ett fall med upphittade korvar vid en skogsbilvägs vändplan.  Dessa korvar var enligt uppgift preparerade med ampuller med okänt innehåll, varför de skickades på analys och sades innehålla cyanid. Det mycket märkliga i den händelsen är att det var en naturbevakare som gjorde fyndet. Här  kan mer läsas om denna osannolika händelse och även här.  Studera artiklarna och särskilt kommentarerna så verkar det faktiskt som om det mest sannolika är att allt är ett falsarium och att det är just naturbevakaren som slängt ut korvarna. Man tar sig för pannan!

Men nu då är det väl gift?

Under sommaren hittades en död varg och i närheten låg även en död rävunge.  Det fick mig att skriva följande kommentar.

Det kan faktiskt vara sant…

…att det handlar om utlagt gift för att ta död på varg. Även om det bestämt måste fördömas så är det helt klart ett resultat av en orättfärdig politik, och det har faktiskt varnats för att bl.a. detta skulle kunna bli resultatet. När människor på landet blir drabbade av varg och märker att ingen notis tas till klagomål och behovet av en ändring av politiken tar vissa lagen i egna händer. Liknande händer runt om i vår värld, men även i Sverige, och på vissa andra områden anses det t.o.m. helt ok. Jag tror att liknande yttringar kommer att öka och det är hög tid för våra makthavare att förstå allvaret och bakgrunden. Distanserar de sig och struntar så fullständigt ifrån folkets synpunkter som görs i frågan om rovdjurspolitiken kommer reaktioner som ett brev på posten. Vi kan också jämföra med trafiken, där regler gjort befolkningen till ögontjänare. Många gasar på där de bedömer att risken att åka dit är liten. Det är likadant generellt vill jag påstå, det handlar inte längre om att ha en inre kompass och följa lagen av solidariska och moraliska skäl, utan det handlar om att inte åka fast. Ingen är mer ansvarig för den utvecklingen än våra politiker i regering och riksdag.

Apropå makten, så illa tolkar ansvarig på Naturvårdsverket ett viktigt dokument.

Idag finns följande att läsa på Jägarförbundets hemsida.  Ruona Burman, viltsamordnare på verket låter meddela att det troligen inte blir någon jakt på varg i vinter. Det är då lägligt att påpeka att det löftet gav ansvariga ministrar ifjol sommar. Så här skriver svensk Jakt:

” Den 17 augusti 2011 beslutade regeringen att stoppa licensjakten på varg. Samtidigt lovade dåvarande miljöminister Andreas Carlgren (C) samt landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) att skyddsjakten skulle utökas och att licensjakten på varg skulle återupptas 2013. Löftena gavs vid en presskonferens i Stockholm.”

Men det förvånar väl ingen att det inte blev varken ökad skyddsjakt och nu troligen ingen jakt i vinter, om vi ska tro Ruona Burman och Naturvårdsverket. Men det kanske vi inte ska göra. Hon argumenterar genom att flera gånger hänvisa till EU-lagstiftningen och Art- och habitatdirektivet. Hon citeras så här i artikeln:

” – Jag är mycket medveten om klimatet bland folket i buskarna. Men vi måste förhållas oss till Art- och habitatdirektivet. Där står det ingenting om att man ska besluta saker utifrån hur den lokala acceptansen ser ut. Vi måste förhålla oss till EU-lagstiftningen.”

Ruona Burman, Naturvårdsverket, behöver helt klart hjälp av folket i buskarna.

För i portalparagraferna på direktivet står det faktiskt klart och tydligt vad som gäller:

”Eftersom huvudsyftet med detta direktiv är att främja att den biologiska
mångfalden bibehålls med beaktande av ekonomiska, sociala, kulturella
och regionala behov, bidrar direktivet till det övergripande målet, som är
en hållbar utveckling. För att upprätthålla den biologiska mångfalden
kan det i vissa fall vara nödvändigt att upprätthålla eller till och med
främja mänsklig verksamhet.”

Ovanstående bör inte gå att misstolka. Men nu är det inte första gången Naturvårdsverket tolkar som de själva tycker, eller stämmer med deras egna uppfattningar och som gynnar dem själva. Serena Cinque, Göteborgs Universitet, visade det i sin doktorsavhandling. 

Ruona Burman bör rimligtvis få en reprimand för sin feltolkning.

Dessa relevanta fakta bör ni absolut läsa.

One thought on “Vargar, gift, sannolikhet, och framtiden för folket i buskarna.

  1. DagL skriver:

    ”Inspirerad! av dig och andra tittade jag på EU-direktivet och tycker att naturvårdsverket måste klarare förklara (i förvaltningsplanen) vad de egentligen menar.http://vargdag.wordpress.com/2012/09/29/habitat-direktivet/
    Du har säkert inte läst och förstått det finstilta (det har inte jag heller) och förstår för lite om bevarandejuridik för att förstå att allt inte är vad det synes vara (det gör inte jag heller).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: