Rovdjursförvaltning synonymt med obegåvning?

Är vår rovdjurspolitik klok?

Ja den frågan måste onekligen ställas. Nyligen har vi läst följande artikel.  Där får vi läsa om tidigare oroande händelser med vargarna på Kolmården. Det har man hållit tyst om. I Jakt och Jägare, den jakttidning som bäst rapporterar vad som händer med rovdjuren i landet, har ett flertal incidenter med besökare redan beskrivits.  På denna sida en bit ner finns 5 fall beskrivna.  J&J skrev ett flertal artiklar efter denna ytterst tragiska händelse som faktiskt tydligt visade vilket fullständigt felaktigt budskap svensk rovdjursexpertis skickat när de påstod att vargarna är sällskapliga och ofarliga, här en sådan debattartikel.  Och här ännu en som tydligt visar dumheterna på Kolmården.  Tyvärr sprids inte liknande uppgifter i rikspressen, medierna agerar fortfarande mest nyttiga idioter, trots denna orättfärdiga rovdjurspolitik. Jag hoppas på en förändring till det bättre som stämmer med det journalistiska uppdraget. Men tack Aftonbladet, sanningen måste fram. Men hur resonerar Kolmårdens ansvariga? De hemligstämplar nu resultatet.  Vad skickar det för signaler, tål de ansvariga eller vi vanliga människor inte höra sanningen? Eller utsätts Kolmården för påtryckningar uppifrån, från Naturvårdsverket eller kanske t.o.m. Miljödepartementet. Här finns en relevant betraktelse att läsa.  Ganska så uppenbart är det nämligen att den tragiska händelsen, där en ung mamma slets i bitar av vargarna på Kolmården, äventyrar hela Projekt Varg. Vargar är definitivt inte att leka med, det är dödligt farliga, ja det är ett av de värsta skadedjuren som finns på svensk mark. Det går att spekulera i vad som helst när det gäller svensk rovdjurspolitik, hela tiden har det skötts på annat sätt än öppet och uppriktigt. Det finns alla skäl att ifrågasätta klokheten med sådana rutiner.

Här kan förståndet ifrågasättas än mer.

Så det senaste, de ansvariga velar om gynnsam bevarandestatus. Jo de har sina skäl när genetiker pratar om spännvidd mellan ett par hundra och flera tusen. Här läste jag om deras svåra val.  Artikeln beskriver många konstigheter som var och en kan fundera över. Jag vill peka på följande:

”Strikt biologiskt värde”
Enligt Ruona Burman är dock begreppet gynnsam bevarandestatus ett ”strikt biologiskt värde”.
Så här står det i paragraf 16 i förordningen om områdesskydd enligt miljöbalken där begreppet definieras:
”Med bevarandestatus för en art avses summan av de faktorer som påverkar den berörda arten och som på lång sikt kan påverka den naturliga utbredningen och mängden hos dess populationer. En arts bevarandestatus anses gynnsam när
1. uppgifter om den berörda artens populationsutveckling visar att arten på lång sikt kommer att förbli en livskraftig del av sin livsmiljö,
2. artens naturliga eller hävdbetingade utbredningsområde varken minskar eller sannolikt kommer att minska inom en överskådlig framtid, och
3. det finns och sannolikt kommer att fortsätta att finnas en tillräckligt stor livsmiljö för att artens populationer ska bibehållas på lång sikt. Förordning (2007:849).”
Man häpnar, men Ruona Burman hänvisar till en förordning som fullständigt strider mot sunt förnuft. Här kan vi läsa om 3 punkter som gör frågan svår, men det var väl avsikten. Vi kan också ana att textförfattaren anser att tiden ska stå stilla, det ska vara som det alltid varit. Hur utbildad måste man vara för att påstå det? Omständigheter (omvärldsfaktorer som klimat t.ex.) och evolutionen talar för det motsatta, det behövs inga akademiska poäng för att förstå det. Textförfattaren torgför också uppfattningen, vilket är horribelt, att vi kan diktera framtiden. Man tar sig för pannan.

Eva Törnelöf har ett delikat beslut framför sig. För hennes del hoppas jag hon tar ett beslut som får  rubrikerna i detta inlägg  att komma på skam.

Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: