Cyniskt uträknat?

Nya bud om rovdjuren stup i ett.

Det händer nya saker tätt när rovdjurspolitiken står inför sitt fall, eller gör den det? Har något otroligt hänt eller är det bara vad vi förutsett, vi som följer denna såpa?

Världens mest påkostade varg (eller hund), den omtalade genetiskt viktiga gulingen  som flyttats flera gånger men ändå varje gång vandrat tillbaka hem,  stannade till i trakterna av Junsele, där finns en djurpark som har vargar, för att bilda revir. En hane har lämpligt nog hittat henne så nu planeras födsel till våren, under stor pompa och ståt.

Samerna är rasande.

Trakten där hon slagit ner sina bopålar är vinterbetesområde som berör fem samebyar. De kräver att hon flyttas eller avlivas när de i dagarna planerar för nerflyttning av sina renhjordar i omgivningen. Det förstår alla med lite kunskaper och det finns omskrivet i samiska verk, att det innebär helt oacceptabla förhållanden för både renar och renägarna, merarbete och ökade kostnader.

På Naturvårdsverkets bord.

Rovdjursförvaltningen ställdes här inför ett eldprov. Aldrig tidigare har ett vargrevir tillåtits inom renskötselområdet, de måste finna en lösning. Men vad blev det? Det bidde en tummetott, dvs. ingenting.  De orkade inte ta ett beslut utan hänsköt frågan till Miljödepartementet och regeringen. Till det kan det finnas flera förklaringar. NVV kan ha befarat stora påhopp och besvikelser från vargdyrkande grupperingar, och därmed hamnat i sämre dager även från dem som stött förvaltningen hittills. Det ville de naturligtvis undvika. En annan, förhoppningsvis ogrundad, anledning kunde vara att låta miljöministern och regeringen få ta smällen av kritik från vargälskare. Det skulle ju sätta Lena Ek på pottan och innebära politiska bekymmer av stora mått. Jag undrar om regeringen sett den möjligheten. Men så blev det i alla fall, NVV blev beslutsoförmögen, trots att de hade beslutsrätt och ansvar genom sin föreskriftsrätt som NVV bad om i sitt remissvar inför riksdagsbeslutet om En Ny Rovdjursförvaltning 2009. 

Regeringen kopplades in och NVV beslutade sedan att vargparet skulle vara kvar och tillåtas föda sina ”viktiga” valpar. Det skedde naturligtvis med regeringen Reinfeldts goda minne, och det kommer sannolikt att stå honom dyrt. Samerna reagerade och ansökte om skyddsjakt. Det föranledde NVV:s chefer att åka upp till Vilhelmina och tala samerna till rätta. Vilka erbjudanden och krav som NVV ställt är okänt men det finns anledning att tro att andras pengar (våra skattepengar) använts för en lösning med krav på samerna att låta gulingen vara kvar. NVV kan ha uttryckt att tiken ska vara i livet i fortsättningen annars blir utlovade medel indragna. Här kan hela händelseförloppet studeras.

Glöm vargjakt, glöm jakt över huvud tagit och glöm framförallt småskalig djuruppfödning och lokal matframställning. NVV har slagit undan benen för dessa aktiviteter.

Här kan vi se detta i svart på vitt.

Läs under 4.1 renskötsel och 4.2 Fäbodbruk. I båda fallen trixar sig NVV runt direktivet och menar att skyddsjakt som regel ej behövs. Man kör helt sonika med kraft över de berörda av rovdjurens negativa konsekvenser.

Under 2 kan följande läsas:

” 2. Uppdraget
Regeringen beslutade den 16 augusti 2011 att ge Naturvårdsverket ett tilläggsuppdrag
om den svenska rovdjurspolitiken. Utöver uppdraget beslutade regeringen även att Naturvårdsverket, vid beslut om jakt, inte längre ska utgå från den tillfälliga begränsningen av vargstammen till högst 210 individer. Regeringen beslutade även om två nya tillfälliga paragrafer, 23 e och 24 e §§ jaktförordningen. Innebörden av dessa är att beslut av Naturvårdsverket eller länsstyrelsen om licensjakt efter varg under 2012 endast får syfta till attförebygga eller minska risken för skada av varg.”

Aj tusan, denna regel har gällt under ca. 1 år och jag som faktiskt skrivit om detta riksdagsbeslut om 210 vargar och trott det ännu gällt. Trots att detta var ett max tak som skulle gälla, hur var det nu – fram till 2014, tog regeringen bort max taket för 1 ½ år sedan. Där ser man, det gäller att vara påläst och uppdaterad. Vargodlarna på NVV har däremot inte legat på latsidan, de har varit förutseende som tusan och verkar ha planerat allt in i minsta detalj. Men det finns andra sätt att kritisera vansinnigheter.

En möjlig beräkning av NVV:s högsta ansvariga genom åren.

Det heter att NVV vill lösa den genetiska situationen för vargarna i landet. Det kan göras snabbt och enkelt genom att skjuta ner stammen innan man tillför nytt blod, dvs. nya gener från invandrade vargar eller inköpta och utplacerade valpar. Det har pensionerade genetikprofessor Dag Lindgren utförligt och upprepade gånger visat här. http://vargdag.wordpress.com/

Skulle regeringen fatta ett beslut om att vargstammen hade GYBS redan 2009, skulle vi slippa frågor och hot ifrån EU-kommissionären och dessutom kunna skjuta ner stammen till det antal den hade då. Med GYBS vid, säg 50 st., totalt antal vore genetikfrågan löst redan inom 2 år med ett mindre antal utplacerade vargvalpar.

Gulingen skulle bort först av alla, det djuret är inte någon god representant för arten varg. Det vore pragmatiskt och klokt. Klokast vore att inte tillåta lösa vargar i vårt land. Då skulle mycket vinnas, bättre förutsättningar för människan att vistas i vår natur samt underlätta för matproducerande miljökorrekta näringar under naturlika förhållanden. För att inte nämna samhällsekonomiskt stora vinster. Vi vet vad varg betyder, olyckor, misär, död och stora kostnader utan att tillföra något positivt alls. Nu är det osäkert vad rovdjursförvaltningen har för planer och målsättning med politiken. Nu styrs vi tillbaka mot forntiden, till tider när vi fick tillbringa halva dagarna med att kamma löss från varandras huvuden kan. Vi leds mot tider där parasiter plågade oss dygnen igenom, till tider då sjukdomar tog liv regelbundet, till tider då vi fick nöja oss med att äta det vi hittade på backen. Jag kan inte hitta någon humanism eller god vilja bakom den rovdjurspolitik som förs idag. Ovanstående alternativa lösning skulle på samma tid friställa mängder av offentliganställda rovdjursförvaltare.

Men om vi nu tänker helt omvänt, att göra den tid som krävs för att lösa vargstammens genetik så lång som möjligt, hur gör man då? Ett sätt är att låta en varghund, en hybrid eller även kallad byracka gå in i aveln. Då får de svenska vargarna ännu mer hundinslag och tiden det tar att lösa det problemet, därtill med en mycket större numerär vargindivider, blir faktiskt evig. På det sättet kan rovdjursförvaltare och deras underhuggare ha resonerat och borgat för sina egna och flera generationer ännu ej födda rovdjursdyrkare med hanteringen av den gula tiken i Junsele.

One thought on “Cyniskt uträknat?

  1. En i mängden... skriver:

    Det va ej oväntat. Rovdjuren är glorifierade och är prioriterade. i samhället
    Men det va inte heller något man trodde den folkvalda
    Svenska regeringen skulle göra mot sin ursprungsbefolkning…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: