Rovdjurspolitikens sällan nämnda konsekvens.

Här nedan en gästskribent om en viktig fråga.

Begränsa Viltolyckorna!

Vi hade 46-tusen viltolyckor i fjol som beräknas kosta omkring 30 miljarder, och innebär i medeltal 10 döda och 2000 invalidiserade människor per år. Orsakerna till att viltolyckorna ökat så snabbt de senaste 10 – 20 åren är de snabbt ökande rovdjursstammarna samt att stordelen av våra vägar nu omges av två gröna väggar. Att stordelen av viltolyckorna sker efter mörkrets inbrott eller nattetid torde bero på att bytesdjur som; älg, rådjur, hjortdjur och ren jagas av rovdjur. Bytesdjuren ligger normalt och vilar under den mörka delen av dygnet och söker sin föda huvudsakligast i gryning och före skymning. Medans rovdjur gärna jagar i mörker då sikten är dålig och risken för olyckor är störst.
Åtgärder; sätt in de arbetslösa, att stamkvista och siktröja 20 – 30 meter på sidorna om vägen.
Minska radikalt de fyra stora rovdjuren. Det räcker bra med 100- 150 järv, lo, vargar och 1500 björnar. I dag har vi 3 – 4 ggr. så många. Vilket är huvudorsaken till de många viltolyckorna, samt att rennäringen håller på att slås ut. Antalet slaktade renar har nästan halverats de senaste 20 åren. Vidare, har alla glömt att vargen är huvudvärd av den farliga Dvärgbandmasken, som om den angriper den mänskliga hjärnan är dödlig? Den allra bästa lösningen är att göra upp med samerna att de mot en väl tilltagen ersättning påtar sig att hysa de fyra stora i Lappland enligt ovan förslag. Samtidigt tar vi i princip bort järv, lo och varg i övriga landskap. Vi har omk. 200 samefamiljer som försöker leva på rennäringen. Vi kunde erbjuda dem 5 – 10 miljoner och övriga renägare 1miljon per år i ersättning, och skulle ändå ha kvar 25 av de 30 miljarderna som viltolyckorna kostar oss. Med ovan förslag genomfört och fördelen med gles trafik i Lappland tror jag att de svåra viltolyckorna skulle minska med 75 procent.
Nu den 15 februari med 2 dagar kvar av jakttiden kan man anta att det blir inga fler vargar utöver de tre skjuta i vinter. Med påföljd; att nästa höst har vi omk. 200 fler vargar och stora problem i stora delar av Sverige! Varför ignorera Sverige den kunskap som finns om vargen hos våra östliga grannar ?

E Lundgren

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: