Rewildering Europé, de urbana som inte berörs.

Här är en kopia av en av artiklarna i ATL: s nyhetsbrev idag.

 

 

Norra Sverige riskområde enligt EU-rapport

Publicerad i dag 10:27 | Uppdaterad i dag 10:50

I en studie från EU-kommissionen nämns norra Sverige som ett av riskområdena i unionen när det gäller nedläggning av lantbruk.

Studien, som utförts av kommissionens Joint Research Center (JRC), listar en rad olika skäl för nedläggning av lantbruk inom unionen, bland annat för låga intäkter, för lite investeringar, hög medelålder på lantbrukarna samt storleken på lantbruket, skriver nyhetsbrevet Agra Europe.

För norra Sverige nämns just för låga intäkter som den största anledningen till att lantbruk läggs ner. Andra områden där lantbruk uppges läggas ner av samma orsak är Irland, Portugal, södra Frankrike, centrala och södra Italien, Slovenien, västra Österrike, centrala och södra Grekland, Cypern, västra Bulgarien, östra Rumänien, centrala Slovakien, större delen av Polen samt östra Finland.

Enligt studien finns det flera negativa följdeffekter av att lantbruk läggs ner. Bland annat nämns förlusten av betesmark som i sin tur kan leda till att biologisk mångfald går förlorad eller att risken för skogsbränder ökar. Men enligt studien kan det också finnas fördelar med färre lantbruk, åtminstone i vissa områden. Möjligheter finns då att ”återförvilda” landskap. Övergiven jordbruksmark kan enligt studien också användas till jakt och rekreation, skriver Agra Europe.

ATL.nu
040-601 64 95

 

Kan det visas tydligare?

Åt pipan med matproduktionen i en svältande värld, och vad tog subsidiaritetsprincipen vägen?

Men glädjeämnet är tydligen återförvildade landskap, blir de lokalboende euforiska?
Galenpannor är det ingen brist på i dagens värld.

ATL: s Nyhetsbrev kan ni prenumerera på här.

5 thoughts on “Rewildering Europé, de urbana som inte berörs.

 1. Mil-hussen skriver:

  Men se det geografiska i detta korthus
  Det är ett långt område, olika förutsättningar!
  -face the fuck-> Alla är inte ämnade att förstå?

 2. gjakobsson2013 skriver:

  Finns en massa som bara går och hoppas och jobbar för att lantbruken läggs ner och blir ödemark. Det måste förhindras.

  • Kenneth Erikson skriver:

   Ja Gunnar, jag delar din oro för dumheter som att skapa ödemark. Den urbana människan står fullständigt okunnig på vår jord, som det verkar. Nu måste folk utbildas i ekosystemtjänster, m.a.o. att vi kan ha glädje av vad naturen kan ge oss. Det har hittills hela tiden i människans historia varit allmängods, men nu måste folket banne mig utbildas. Och ja, så hårresande det än låter i mina öron så är det nog faktiskt riktigt. De okunniga urbana måste naturligtvis lära sig sammanhangen. Men jag är tveksam till om den utbildningen ska skötas av dem som formulerar sig med nya ord.

   Dagen pressmeddelande från Miljödepartementet lyder så här:

   Nyheter från http://www.regeringen.se.

   ——————————————————–
   http://www.regeringen.se/sb/d/16800/a/217413

   Uppdrag att ta fram en projektplan för en kommunikationssatsning om ekosystemtjänster
   M2013/1430/Nm
   16 maj 2013
   Miljödepartementet

   Regeringen uppdrar åt Naturvårdsverket att, efter samråd med Havs- och vattenmyndigheten, Skogsstyrelsen, Statens jordbruksverk, Sametinget och Utredningen om ekosystemtjänster (M 2013:01), ta fram en projektplan för en kommande kommunikationssatsning om ekosystemtjänster. Uppdraget ska redovisas till Regeringskansliet(Miljödepartementet) senast den 7 oktober 2013.

   Det övergripande målet med den kommande kommunikationssatsningen är att öka förståelsen av ekosystemtjänsternas värden och deras betydelse i samhället, med hänvisning till etappmålet om ekosystemtjänster och att detta i möjligaste mån bidrar till att öka måluppfyllelsen för andra miljökvalitetsmål.

 3. Toker skriver:

  En stilla undran…vem f*n ska producera maten?

  • Kenneth Erikson skriver:

   Du Toker, får följande svar.

   Naturligtvis är det även i fortsättningen bönder, jordbrukare, djuruppfödare eller vad vi väljer att kalla matproducenterna.
   Om de s.k. miljöorganisationerna får som de vill blir det dock inte i Sverige, eller ens i Europa, och det låter ju helt bakvänt, som du själv antyder. Dessa ekofascistiska organisationer vill ju minska antalet människor och det gör de väl effektivast genom att göra slut på det egna landets matproduktion.

   Mvh
   Kloker

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: