Demokrati eller planekonomi som Stalins?

Det finns skäl att oroas ordentligt idag och framöver. Ingen har väl undgått att IPCC har sammanstrålat i ett möte i Stockholm under veckan och idag presenterat sin rapport. Människan är boven och det går käpprätt åt pipan om vi inte gör något, är budskapet. Den klena trösten är att det finns möjligheter om vi vidtar åtgärder men de är omfattande och kostsamma samt kräver särskilda styrmedel. Och därmed är vi vid pudelns kärna

Hur ska det gå till och vem tar rodret?

Om denna frågeställning har Björn-Ola Linnér och Roger Pielke Jr. skrivit på DN.Debatt idag. De oroas över om de nödvändiga åtgärderna går att förena med demokrati och jag delar deras åsikt.

Redan gjorda erfarenheter av energi- och rovdjurspolitiken.

Vi i Sverige, även Danmark, Finland och Norge, har redan fått smaka på vad det innebär. Makthavarna har kört över sina befolkningar med beslut om t.ex. energiskatter och rovdjur utan hänsyn till protester, ökade kostnader och obehag för drabbade. Nu beskrivs en ännu tuffare omställning och villkor.

Lena Ek uppträder som troende och såld.

Det är förvisso inget nytt. Som centerns miljöminister krigar hon om andra ekofascisters gunst förgäves med MP. Här kan alla läsa att vare sig alliansregeringen eller oppositionen är något att välja vid nästa val.  Lena Ek kommer att sänka centern som riksdagsparti och hon gör som Hanne Kjöller, hon har svalt allt. Läs här mer om Miljödepartements uttalande idag.  Den rovdjursproposition hon nyligen lade fram blev hon antagligen tvingad till av Fredrik Reinfeldt, och det som genomskinligt meningslöst valfläsk. Om vi gissar vidare kommer Lena Ek att likt Stalin driva igenom 5- och 10- årsplaner på de insatser IPCC föreslår utan hänsyn till om det är vetenskapligt korrekt eller demokratiskt. Vi i Sverige står redan nu för endast ca. 0,02 % av jordens människopåverkade co2 utsläpp. Vi tillhör tillsammans med Norge de bästa i världen men med Lena Ek vid rodret vankas tyngre bördor.

Hellre en snäll gud än en lättledd okunnig.

Våra religioner har förmedlat kloka förhållningssätt till vår omgivning. De är bättre än dagens ekofascister som tagit sig rätten att veta vad som är rätt och fel och som struntar i sina medmänniskor och demokratin.

Vad lär sig en som inte tänker själv?

Den lär sig inget, den köper, eller sväljer, allt den blir matad med. Så är fallet med Ek och Romson, nu försöker de övertrumfa varandra med åtgärder. Och det trots att IPCC bara är säkra till 95%. Det är väl för tusan undermåligt att tro på någon som inte är 100% säker eller hur? Annars gör man bäst att vara tyst, så ser denne bloggskribent på frågan. Och att anföra att det är 1000-tals rapporter och tiotusentals forskare som stöder uppfattningen säger faktiskt inget. Jag ber att återigen om att få referea till vår historia och Copernicus och Galileo Galilei. De hade hela världen emot sig, trots det fick de rätt.

IPCC blundar för fakta.

I sin rapport finns att läsa att jorden har inte haft så hög koldioxidhalt i atmosfären på 800 000 år. Men, och så beter sig sådana som inte är öppna för kritiker och motsägande uppgifter, då har man valt att sopa dessa forskningsresultat under mattan. Ni kan läsa om det här, mitt blogginlägg 9 juni 2013. https://rovdjurspolitik.wordpress.com/2013/06/09/snart-ar-lidandet-over/ Det finns många fler som inte okritiskt anammar IPCC och deras tro. Frågan är minsann komplex och vår kunskap är bristfällig. Att tro på allt är ödesdigert och historien har lärt oss att bäst är att inte tro som de flesta. Om vi nu diskuterar tro, vad tror du?

Tillägg 130930.

Här kan ni läsa mer om klimathotet på annan bloggsida.  Och här finns massor.

Taggad , , , , ,

4 thoughts on “Demokrati eller planekonomi som Stalins?

 1. Michael Ericson skriver:

  Visst, och för att rädda klimatet kommer det att finnas en till synes outsinlig kassa att ösa ur. Ända tills de slantarna också är slut, precis som de som var ämnade som bidrag till rovdjursstängsel. Men vid det laget är väl hela landet bankrutt. I miljöns namn.

 2. […] Tja, vad ska vi göra? Missförstå mig inte nu, det klart vi kan göra åtgärder för att minska resursslöseriet och påverkan för vår närmiljö, men att tro att vi kan ändra klimatet är bara befängt. Och jag vill påminna om att det finns fem procents sannolikhet kvar, att det är som jag säger. Jag väljer att hålla en slant på de fem procenten, och jag vet, att jag inte står helt ensam… […]

  • Kenneth Erikson skriver:

   Javisst, jag delar den inställningen också, jag håller på de 5 procenten.

   Det som riktigt oroar inför framtiden är det som nu ska drivas igenom. Allt, dvs. oberoende av vad frågan gäller ska det utsättas för en miljöprövning för att bedöma om det är förenligt med IPCC: s föreslagna åtgärder. Det kommer att ta musten av många entreprenörer och företag vilket betyder färre arbetstillfällen som genererar skatteinkomster för staten. Staten kan anses ge bidrag till de som köper idéerna och småfolket, vi får betala. Alltså, om du vill lyckas, gör som statens styrande för stunden anser vara rätt (även om du inte samtycker – hur roligt är det?).

   Vi ser resultatet av sådan styrning och politik i rovdjursfrågan. De som hoppade på tåget som rovdjursspårare, utbildad biolog, administratör på myndighet, rovdjursturismföretagare, rovdjursforskare, rovdjurshandläggare på länsstyrelse eller polis, har samtliga fått jobb och lön. Men vad har egentligen blivit bättre med mängder av rovdjur i landet? Nej just det, faktiskt ingenting utan tvärtom, allt har blivit sämre. Det tror jag kommer att bli resultatet av fanatismen med klimatpolitiken också. De vill väl, men kommer att förstöra än mer. Bort ifrån demokrati och mångfald och fram för fundamentalism, verkar vara den nya stilen.

   Mvh
   KE

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: